Anonymní surfování na internetu (2. díl) - Blokování přístupu

19.03.2011 19:22

 

Nejen ve firemním prostředí se setkáváme s omezeným přístupem na určité internetové stránky, či typy serverů (ať už zábavního či lechtivého charakteru apod.). Může se jednat o omezení připojení v hotelu, pro určitý rozsah internetu, vymezení dostupných stránek zaměstnavatelem, či rodičovská omezení apod. V dnešním článku přinášíme pohled z obou stran této pomyslné barikády.
 
Blokování přístupu
 
Firmy i domácí uživatelé mohou pro blokování internetu využívat různých dostupných způsobů. Účel splní jak různé aplikace nainstalované lokálně na počítači, či na serveru v síti, tak i filtrování na úrovni DNS služby (Domain Name Server).
 
1. Z aplikací pro blokování přístupu můžete využít například Windows Family Live Safety (Rodinné zabezpečení), kterou poskuje Microsoft v rámci balíčku Windows Live Essentials. Bližší informace o balíčku a možnost stažení máte zde.
 
Existuje spousta dalších aplikací, ať už dostupných zdarma (např. The Web Blocker; Naomi; KidZui - existuje i v placené verzi), či placených (iProtectYou; Anti-Porn) apod. Z podobného soudku je i aplikace StopGame, která zabrání přílišnému vysedávání ratolestí u počítače. Poslední šikovný prográmek, respektive utilitka je Toddler Keys. Ta ochrání počítač proti nežádoucímu používání například ze strany všetečných dětí a jiných zvídavých uživatelů. Program dokáže uzamknout klávesnici, CD/DVD mechaniku a vyřadí z činnosti tlačítko na vypnutí PC.
 
2. Druhé kategorii aplikací, využívaných v síťovém prostředí se budeme věnovat později v odděleném článku.
 
3. Poslední ze zmíněných možností je blokování na úrovni DNS služby a lze ji považovat také za nejjednodušší.
 
Mezi nejvýraznější hráče na poli služeb v této oblasti patří OpenDNS, dostupné na stránkách www.opendns.com. Je přes něj směřováno příbližně 1% veškerého internetového provozu. Služby blokování umožňuje jak dle kategorií serverů, tak i dle konkrétního výběru. Dostupná je verze zdarma (Open DNS Basic), která s sebou nese ovšem zobrazování reklamy. Ve verzi zdarma jsou k dispozici funkce pro filtrování internetu, ochranu proti phishingu, základní nastavení a reporty. Další verze pro domácnosti a malé či velké společnosti jsou již placené (od necelých deseti dolarů za rok pro domácnosti). V těchto vyšších verzích je již k dispozici nastavení bez omezení, využití možnosti definice pouze povolených stránek, antivirová ochrana apod.
 
Jak obejít blokování?
 
Pokud máte na svém počítači nastaveno omezení přístupu, pak existuje hned několik možností, jak tato omezení obejít. Hodit se to může v případě, že máte omezení nastaveno kvůli neposedným potomkům, ale samozřejmě můžete naše rady vyzkoušet i v ostatních případech. Počítejte ovšem s tím, že ve firemní síti máte často proti sobě profesionály, kteří se v námi doporučených metodách také orientují. Navíc může být obcházení firemních pravidel klasifikováno jako porušení pracovní kázně apod. Proto zvažte případná rizika. 
 
1. Za nejjednodušší řešení lze považovat žádost o povolení přístupu na daný server/webovou stránku, ať už u provozovatele počítače, či u administrátora sítě. Ne vždy je ovšem tato cesta schůdná.
 
2. Online anonymizaci, o které jsme se již zmiňovali v minulosti v článku "Anonymní surfování na internetu (1. díl) versus Omezení obsahu na internetu", lze považovat za další nenásilné řešení, které stojí za zkoušku. Kromě popisovaného online anonymizačního serveru www.hidemyass.com stojí za zmínění také následující:
 
www.anonymouse.org
www.unblockf.com (anonymizace pro Facebook)
 
V neplacených verzích je pochopitelně ve většině případů zobrazována reklama. Administrátorům sítě, používajícím řešení OpenDNS však postačí zakázat v síti použití anonymizérů a máte po surfování.
 
3. Distribuované anonymizační sítě
 
Anonymizační sítě nabízí jednoduchou aplikační vrstvu pro bezpečnou komunikaci s utajením totožnosti. Všechna přenášená data jsou několikanásobně zašifrována. Celá síť je distribuovaná a dynamická a žádná strana není považována za důvěryhodnou. Některé z projektů:
 
https://freenetproject.org/
www.i2p2.de (stránky dostupné i v češtině)
https://osiris.kodeware.net
www.wasteuser.com (pouze francouzsky)
 
a spousty dalších.
 
4. Překládání stránek pomocí Překladače Google
 
Online přístupný Překladač Google, dostupný na stránkách https://translate.google.cz, stránky zobrazuje přes vlastní rozhraní. Tímto obejdete omezení na určitou adresu internetové stránky a navíc budete mít stránku zobrazenou například v češtině. Jako výsledný jazyk si ovšem můžete nechat také angličtinu apod.
 
4. Využití sítě Tor
 
Jedno z nejúčinnějších a nejoblíbenějších řešení pro anonymní pohyb na internetu  - Tor, je dostupné na stránkách www.torproject.org. Tor využívá šifrovanou komunikaci mezi klientskou aplikací na Vaší straně (v podstatě upravený prohlížeč) a serverem. Tor poskytuje systém umožňující na Internetu skrýt Vaši identitu a Vámi přenášená data. Obsah dat nebo jejich zdroj nelze vysledovat.
 
Nevýhody anonymizace
 
Tou největší nevýhodou systémů pro anonymizaci, a to online serverů, či posledního zmíněného řešení Tor je podstatné omezení rychlosti. Jedná se o důsledek způsobu komunikace, která je vedená přes prostředníka. Jelikož jsou služby tohoto typu hojně využívány, pak se není čemu divit.
 
K tomuto nekonečnému tématu se nepochybně znovu vrátíme a přineseme další várku souvisejících informací. Rozhodnutí o využití jakékoliv ze zmíněných služeb necháváme na Vás. Nedoporučujeme ovšem přistupovat přes "prostředníka" k Vašim emailům, k internetovému bankovnictví apod. Přeci jen se jedná o citlivé soukromé údaje a obzvláště u řešení, která jsou dostupná zdarma nemáte moc záruk o zacházení s informacemi.