Bezpečné hrátky (2. díl) - Jak si vytvořit v počítači virtuální "píseček"?

09.03.2011 07:42

 

Jak na bezpečné spouštění různých programů, či surfování po jakýchkoliv internetových stránkách bez zanechání stop v systému? Pomocí aplikace s vlastním sandboxem (tzv. pískoviště) můžete spouštět internetový prohlížeč, či instalovat potencionálně nebezpečné aplikace apod. Veškeré záznamy, jako dočasné soubory, cookies, historie či změny v registru jsou ukládány právě ve speciálním vyhrazeném paměťovém prostoru. Narozdíl od provádění akcí v živém systému tak můžete tyto informace kdykoliv smazat a vrátit tak stav systému do nedotčeného stavu.
 
Komu se bude aplikace hodit?
 
Instalujete a zkoušíte stále nové programy? Rádi experimentujete a měníte nastavení operačního systému? Surfujete na pochybných internetových stránkách?
 
Jak na to?   
 
Aplikace Sandboxie Vám vytvoří v počítači virtuální prostředí, v rámci kterého budete moci pracovat s operačním systémem zcela izolovaně. Jakékoliv změny v systému tak budou probíhat v prostoru mezi operačním systémem a jednotlivými aplikacemi.
 
Po instalaci.
 
V liště vpravo dole vedle hodin se Vám po instalaci aplikace objeví nová ikona Sandboxie Control. Po spuštění (dvojitým kliknutím) aplikace postačí do otevřeného okna přetáhnout ikonu již nainstalované aplikace, či samotný instalátor daného programu, který chcete spustit v rámci Vašeho virtuálního prostředí. Druhou možností je využití integrace ve Windows. Pravým tlačítkem na daném souboru pak můžete vybrat volbu Run Sandboxed
 
Na ploše Vám navíc přibyde další ikona pro spuštění Sandboxed Web Browser. Po poklikání na tuto ikonu se Vám virtualizovaně spustí Váš výchozí internetový prohlížeč.
 
Aplikaci Sandboxie naleznete ke stažení například na serveru www.slunecnice.cz.