Bezpečné hrátky (1. díl) - Jak "zmrazit" stav počítače?

08.03.2011 07:47

 

Už se někdy povedlo, Vašim ratolestem či přímo Vám, dostat Váš počítač do stavu, kdy Vám nezbylo nic jiného, nežli nutnost přeinstalace operačního systému? Přišli jste v důsledku o Vaše nastavení apod? Instalace pochybné aplikace z internetu, zavítání na podezřelé internetové stránky, zobrazení nic neříkajícího chybového kódu při pokusu o spuštění počítače. To vše může být začátek konce Vašeho počítače a Vašich dat.
 
Ale také nemusí. Existuje hned několik způsobů, jak se dané situaci nefunkčního systému vyvarovat. Samozřejmě bychom měli mít na mysli prevenci a neinstalovat aplikace z neznámých zdrojů, bez antivirové kontroly daného souboru atd.
 
Chceme-li ovšem i přes riziko aplikaci vykoušet, pak existuje hned několik způsobů, jak to udělat poměrně bezpečně.
 
Prvním způsobem dosáhnete tzv. "zmrazení" obsahu počítače k určitému výchozímu stavu. Předpokládejme tedy uložení stavu, před samotnou pochybnou akcí, kdy je ještě počítač plně funkční. Ať se následně s počítačem děje cokoliv, je možné se jednoduše kdykoliv vrátit k původnímu funkčnímu stavu.
 
K tomuto Vám zdarma a dobře poslouží aplikace od Microsoftu, pod názvem Windows Steady State 2.5. Aplikaci stáhnete například ze serveru www.slunecnice.cz či přímo ze stránek Microsoftu, kde naleznete také další informace: www.microsoft.com.