Jak jednoduše na RSS čtečku?

21.03.2011 20:13

 

Dnešní článek bychom rádi uvedli krátkým vysvětlením, co a k čemu vlastně RSS čtečka slouží. Spousta z nás nepochybně přesedlala od čtení papírových novin na jejich virtuální podobu, na mnoha internetových serverech, jako jsou Novinky.cz apod.
 
Pokud se po internetu pohybujete pravidelně po různých serverech a hledáte určité informace spadající do dané skupiny oblasti zájmu, pak Vám právě RSS čtečky mohou usnadnit spoustu klikání a času.
 
Jak to funguje?
 
RSS (Really Simple Syndication = opravdu jednoduché publikování) čtečka je v podstatě jednoduchý program, který Vám umožní automaticky či na vyžádání stáhnout různé informace/články z Vašich oblíbených serverů dle Vašeho výběru.
 
K tomu, aby jste mohli články pomocí RSS čtečky stahovat, je nutné, aby Vámi vybraný internetový server RSS technologii podporoval. Kupříkladu všechny naše články, publikované na www.virtualniservis.cz, můžete přes RSS odebírat, a pomocí jednoho kliknutí ve Vaší čtečce se z náhledu článku dostanete na plnou verzi článku na našich stránkách. Vždy tak budete mít okamžitý přehled o nově zveřejněných užitečných radách, článcích z oblasti zabezpečení počítačů či novinkách. Jednotlivé kanály pro čtení RSS jsou dostupné zde.
 
Výhody RSS jsou tedy zřejmé. Nevýhody pak lze definovat v rámci jednotlivých aplikací, díky rozdílným funkcím, omezením atd. K dispozici ke stažení existuje bezpočet aplikací a doplňků, dostupných jak zdarma, v placených verzích, tak i ve verzích pro mobilní zařízení a podobně.
 
Druhy RSS čteček
 
V podstatě existují dva hlavní druhy RSS čteček - jedním jsou internetové, které není nutné instalovat a druhým jsou RSS aplikace, které si stáhnete a nainstalujete do Vašeho počítače. V prvním případě máte své zprávy jednoduše dostupné na jakémkoliv počítači, bez nutnosti instalace. V tom druhém si zprávy stahujete, stejně jako emaily do Outlook Expressu apod. Mimochodem právě placený bratříček Outlook Expressu, tedy Microsoft Outlook, který je součástí balíku Office obsahuje jednoduchou vestavěnou funkci pro zpracování RSS.
 
V současnosti se spousta aplikací přesunuje do online prostoru, tedy na internet. Stejně je tomu také v případě RSS, kdy na internetu naleznete spoustu zajímavých řešení. Jedním z mnoha, ovšem zvučnejšího názvu, je Google Reader. A nebyl by to gigant Google, kdyby nepřibalil této službě do vínku také slušnou funkční výbavu, ovšem při zachovaní jednoduchosti. A co je nejlepší. Pokud již máte účet u Google, například díky Gmailu, pak se jen stačí pomocí Vaších údajů přihlásit na oficiální stránce www.google.com/reader a můžete se pustit do nastavení. Samozřejmostí je česká lokalizace uživatelského rozhraní.
 
Pokud si chcete na zkoušku nainstalovat nějakou RSS aplikaci do Vašeho počítače, pak doporučujeme v případě, že máte nainstalován výše zmíněný software Microsoft Office, resp. jeho součást Outlook, vyzkoušet vestavěnou RSS čtečku.
 
Pakliže máte vyšší nároky na funkčnost, můžeme vřele doporučit čtečku vestavěnou v internetovém prohlížeči Firefox, komerční FeedDemon - který nabízí plnou synchronizaci s Google Reader, nenáročný Feed Reader - dostupný zdarma, či opensourcový RSSOwl - dostupný pro Windows, Linux i Mac OS X. Aplikace stáhnete ze serveru Stahuj.cz rozkliknutím červeného názvu v textu.