Jak na stahování souborů pomocí torrentů? (1.díl) - Úvod

11.08.2010 18:49
 
Hned na úvod si si dáme krátké vysvětlení, co to vlastně je torrent?
 
V případě torrentu se jedná o malý soubor (v řádu několika kilobajtů) s příponou .torrent. Tento soubor jednoduše obsahuje informace, které nám umožní stažení výsledného filmu, hudebního alba apod. Najdeme v něm tedy zakódovány jak názvy jednotlivých souborů tak i informace o jejich velikosti či odkud se mají data stahovat. Stahováni dat pomocí torrentu je výhodné především v případě souborů, o které je velký zájem. Rychlost stahování se totiž úměrně odvíjí od počtu uživatelů, kteří daný soubor také stahují.
 
Jak fungují torrenty?
 
Pokud cokoliv přes torrenty stahujete, tak zároveň tyto stejné soubory i sdílíte (respektive část souborů, kterou již máte staženou). Právě kvůli této skutečnosti je stahování dat, na které se vztahuje autorský zákon, tímto způsobem nelegální. Berte tedy na vědomí, že porušujte autorský zákon!
 
Pro stahování souborů pomocí torrentů budete potřebovat některý z mnoha torrent applikací. Mezi nejznámější patří například Bittorrent, Azureus, BitComet apod. Většina aplikací tohoto druhu je k dispozici zdarma. V následujícím pokračováni tohoto článku se budeme věnovat právě srovnání těchto aplikací. V dalším díle Vám pak přineseme i přehled stránek, kde a jak hledat torrenty a tipy, jak se vyvarovat stahování nefungujících/falešných filmů apod.
 
Spuštěním souboru torrentu, zahajíte stahování a dojde ke kontaktu Vašeho programu s tzv. tracker serverem, který má na starost koordinaci všech klientů, tedy ostatních uživatelů. Právě od trackeru se Váš program dozví, odkud může jakou část souboru stahovat. Výměna informací zde probíhá i obráceně, tracker je tedy Vaší aplikací informován o tom, jaké soubory a jejich části již máte staženy a následně tyto informace využívá k obsluze požadavků dalších uživatelů/aplikací.
 
V průběhu stahování vidíte v aplikaci lištu, která Vám znázorňuje rychlost downloadu (stahování) a uploadu (tedy kolik jakou rychlostí soubory naopak odesílate). Jakmile dosáhnete stažení souboru (máte tedy 100%), obvykle naleznete stažený soubor ve složce Dokumenty, kde bude vytvořena podsložka Downloads. Umístění stažených souborů si můžete také obvykle vybrat po otevření souboru torrentu, kdy Vám aplikace umístění nabídne.
 
Při stahování starších souborů (filmů apod) se může stát, že Vám stahování poběží velmi pomalu, v průběhu se zastaví či vůbec nezačne. Může to být způsobeno chybou trackeru (pak můžete zkusit najít torrent na jiném serveru). Pravděpodobně ovšem film již nikdo nestahuje, či nemá stažený kompletně. Proto není odkud a co stahovat.
 
Nyní k vysvětlení základních pojmů:
 
seed - je peer (tedy uzel, uživatel), který sdílí kompletně stažený soubor
peer - je pak ten uživatel/aplikace, který nemá stažený kompletní soubor
leech - je ten, kdo opustí stahování, jakmile je download kompletní. Ukončí tedy nabízení daného souboru ostatním.
tracker - viz popis výše, jedná se o službu/server, která zprostředkovává a koordinuje spojení mezi klienty (uchovává seznamy IP adres peerů) Data přes něj ovšem netečou, nic nestahuje ani nenabízí.
 
V příštích dílech se budeme, jak již bylo zmíněno, věnovat samotným aplikacím pro stahování torrentů a také serverům, kde torrenty najdete.