Jak na kvalitní webové stránky zdarma? (1.díl) - Webnode

14.07.2010 18:21

 

Kdo nemá v této době vlastní webovou stránku nebo minimálně registraci v některé ze sociálních síti, jako by neexistoval. Nadneseně řečeno samozřejmě, ovšem ne příliš vzdáleno realitě, ať už skutečné či virtuální. K tématu sociálních sítí se v rámci našich článků v blízké budoucnosti také dostaneme. Pro tento týden jsme pro Vás ovšem připravili přehled Vašich možností pro vytvoření webových stránek.

Jak to funguje ...

Na jedné straně je pro vytvoření kvalitního webu potřeba znalostí programovaní a případně i nadání v grafické tvorbě. Na straně druhé máme k dispozici několik kvalitních internetových služeb, které odvedou tu "složitější" část práce a na Vás pak zbyde už jen samotné klikání a doplnění textu pro Vaše nové stránky. Mezi oběma možnostmi je samozřejmě stále prostor pro jistou kreativitu v rámci úpravy vzorových šablon, úpravy volně dostupných grafických návrhů, či kopírování něčí práce. I k tomu je ovšem potřeba již pokročilých znalostí. 

K věci ...

Musíme uznat, že nám čeština v tomto směru klade jistá omezení. V zahraničí je na výběr hned z několika služeb redakčního systému. Za zmínku určitě stojí minimálně Weebly.com, Webs.com, Jimdo.com či samotný Google Sites. Každá z nich má ovšem kromě jazykového omezení své výhody i nevýhody. Dobrá zpráva je, že jeden z velkých hráčů při vytváření báboviček, tedy webových stránek, pochází z České Republiky a je tedy dostupný jak jinak i v češtině. Zkušenější již určitě tuší, že se jedná o brněnský Webnode.cz.

Po rychlé registraci na Webnode.cz můžete přímo začít pracovat na Vaší nové osobní či firemní vizitce a to bez nutnosti cokoliv stahovat či instalovat. Kromě základních vlastností, jakými jsou téměř stovka šablon (z nichž některé jsou opravdu vydařené), vkládání obrázků, videí a ostatně čehokoliv ostatního, nabízí Webnode mnohem více. Mezi možnosti, které potěší patří mimo jiné možnost využití vlastní domény, vkládání různých appletů třetích stran a dokonce i ůprava a import vlastních šablon. To vše je v základním balíčku k dispozici zdarma. Příplatkově je pak řešeno navýšení využitelného místa pro Vaši prezentaci, navýšení limitů pro přenos dat z Vašich stránek či zálohování nebo vícejazyčnost. Do základních limitů se ovšem většina uživatelů zcela jistě svými požadavky vejde. Jako třešničku na dortu lze považovat možnost jak správy stránek přímo z mobilního telefonu, tak i automaticky vytvářené mobilní verze stránek pro Vaše návštěvníky.

Na závěr ...

Služby Webnode.cz jsme sami vyzkoušeli a k naší spokojenosti na něm provozujeme již několik samostatných projektů (mimo jiné i tuto stránku). Pokud tedy přemýšlíte nad založením internetových stránek a nemáte specifické nároky na grafické provedení a pokročilou funkčnost, pak může být právě Webnode službou, která Vám usnadní rychlý start.

Příště ...

V již připravovaném článku se s Vámi podělíme o zkušenosti z oblasti takzvaných internetových kecálků, tedy prográmků, které nám umožňují komunikaci po internetu, a to přenosem jak psaných textů, tak i hlasu či videa. Chatovací programy toho ovšem nabízejí mnohem více ...