Jak smazat historii otevřených dokumentů ve Windows?

06.03.2011 17:37

 

V případech, kdy sdílíte počítač s někým dalším, navíc bez rozdílných uživatelských účtů, mohou být některé funkce operačního systému Windows spíše na obtíž. Na mysli teď máme dvě funkce a to:

 
- Ukládání a zobrazení spuštěných aplikací ve Start menu
- Ukládání a zobrazení otevřených souborů ve Start menu a v liště
 
 
WINDOWS 7
 
       
Nastavení těchto voleb naleznete pod volbou pravým tlačítkem na tlačítku Start (čtyřbarevná ikona vlevo dole v rohu) >  vyberete Vlastnosti (Properties) > záložka Nabídka Start (Start Menu):
 
- Uložit a zobrazit naposledy spuštěné programy v nabídce Start (Store and display recently opened programs in the Start menu)
 
- Uložit a zobrazit naposledy otevřené položky v nabídce Start a na hlavním panelu (Store and display recently opened items in the Start menu and the taskbar)
 
Pokud Vám v nabídce Start chybí volba "Naposledy otevřené položky" pak si ji můžete zobrazit následovně (stejný postup platí také pro skrytí dané volby):
 
Start > Vlastnosti (Properties) > Nabídka Start (Start Menu) > Přizpůsobit (Customize) > zatržítko - Naposledy otevřené položky (Recent Items).
 
WINDOWS XP a VISTA
 
Jak automaticky mazat historii otevřených dokumentů?
 
Systémy Windows XP a Vista v nabídce Start také ukládají seznam otevřených souborů. Ukážeme si jak nastavit automatické mazání při odhlášení ze systému.
 
1. Ve Windows XP v nabídce Start > vyberte volbu Spustit (na Vistách otevřete vyhledávací pole) > do okna vepište: gpedit.msc a stiskněte Enter na klávesnici.
 
2.V levé části nabídky Konfigurace uživatele vyberte možnost Nabídka Start a Hlavní panel.
 
3.Poklepejte na možnost "Při ukončení vymazat historii posledních otevřených dokumentů"
 
4.V následujícím dialogu zatrhněte "Povoleno"
 
5.Následně uložte změny stisknutím tlačítka OK.