Jak spouštět aplikace bez instalace?

10.03.2011 17:39

 

Většina aplikací se musí instalovat a to včetně dalších doplňků pro přidání funkčnosti atd. Typickým příkladem může být internetový prohlížeč Opera a doplňky pro zobrazení Flash animací a Javu. Některé aplikace samozřejmě mají také portable (přenositelnou) verzi pro USB klíčenky. Nemusí tomu tak být ovšem u všech Vašich oblíbených aplikací. Následující postup tak můžete využít dle libosti.
 
Jak na to?
 
Pomocí aplikace Cameyo je možné vytvořit si pro jakoukoliv apikaci, která vyžaduje instalaci, balíček a to včetně nastavení z registru či doplňků apod. Aplikace Cameyo je dostupná ke stažení zdarma a to například na serveru www.slunecnice.cz.
 
Po spuštění
 
Aplikace Cameyo si po spuštění uloží aktuální stav operačního systému. Dle stavu Vašeho operačního systému (množství nainstalovaných aplikací apod) to může trvat poměrně dlouho. Následně můžete po spuštění volby z programové nabídky (Capture Software Installation) začít instalovat vybranou aplikaci. Cameyo na pozadí monitoruje průběb samotné instalace, včetně vytvářených souborů a zápisů do registru. Po dokončení instalace a stisknutí volby Install Done je následně vytvořen samospustitelný balíček, který můžete uložit na USB flash disk a spuštět na systémech, kde je například zakázáno instalovat nové aplikace apod. Pouze pozor na rozdílné operační systémy!