Jak v prohlížeči změnit nastavení vyhledávače na internetu?

26.02.2011 20:46

 

Typickým příkladem pro dnešní užitečnou radu je Internet Explorer (IE) a jeho ne příliš intuitivní způsob změny možnosti vyhledávání na internetu. Součástí výchozího nastavení aplikace IE ve verzi 8 je vyhledávač Bing (dříve označovaný Windows Live Search či MSN Search), který patří jak jinak než právě společnosti Microsoft. Tento přednastavený vyhledávač je pak k dispozici v pravém horním rohu aplikace, jako malé vyhledávací okénko.
 
Použití vhodného vyhledávače informací na internetu je často spjato s dřívějšími zkušenostmi, s lokálními podmínkami (tedy zda vyhledávač správně funguje v daném jazyce), či s doporučením někoho zkušenějšího apod.
 
K věci:
 
Pokud si budete chtít v nově nainstalovaném systému Windows vybrat jiný vyhledávač pro IE, pak Vás čeká prvotní zklamání. Ve výběru totiž nejsou žádní další poskytovatelé standardně k dispozici. Nezbývá tedy, než se spokojit se stávajícími výsledky vyhledávání, vyhledávat přímo na webových stránkách (např. www.google.com) či si do seznamu doinstalovat námi oblíbený vyhledávač.  
 
Pokud jste rozhodnuti vydat se třetí cestou, pak je právě Vám určena funkce "Vyhledat další poskytovatele" v programovém menu Nástroje > Správa doplňků *. Tato stránka ovšem stále nezahrnuje některé z oblíbených vyhledávačů, například čím dál oblíbenější Google.
 
Pro přidání tohoto poskytovatele (stejný postup platí také pro Seznam) Vám postačí přejít na stránku dostupnou zde a po výběru Google či Seznam v dialogovém okně pouze kliknete na tlačítko Přidat.
 
* Pokud je Váš operační systém v angličtině, pak nastavení naleznete pod menu Tools > Manage Add-ons > Search Providers > Find More Search Providers > Google > Add ...