Bezpečné hrátky (3. díl) - Jak spustit Windows XP ve Windows 7?

14.03.2011 07:25

 

Pokud patříte mezi majitele operačního systému Windows 7, a to v edicích Ultimate, Enterprise či Professional, pak máte zajímavou možnost využít virtualizace operačního systému Windows XP (můžete tedy k Windows XP přistupovat v rámci virtuálního prostředí).

 

Tuto možnost Vám dává program Microsoft Virtual PC a jeho nastavba Windows XP Mode.

 

Budete prostředí Windows XP Mode vůbec potřebovat?

 

Režim Windows XP pro Windows 7 Vám usnadní instalaci a spouštění aplikací, které byly primárně určeny právě pro operační systém Windows XP. Pomocí virtualizační technologie nebudete potřebovat další počítač s jiným operačním systémem. Využití nástroje tohoto typu je vhodné pro vývojáře, či pro uživatele, využívající starších aplikací, které nejsou kompatibilní s Windows 7 apod. Využití také zahrnuje různé testování podezřelých souborů, nových aplikací bez hrozby poškození živého operačního systému atd.

 

Samotný Windows XP Mode se skládá ze tří částí. Pokud máte PC s hardwarovou podporou virtualizace, pak Vám postačí pouze dvě části. Jednotlivé části jsou k dispozici ke stažení na stránkách Microsoftu zde.

 

Po instalaci potřebných částí a spuštění virtualizovaného systému pak budete mít k dispozici operační systém Windows XP. Můžete si vytvářet také další virtuální stroje a pokud máte instalační média, pak si můžete instalovat také ostatní operační systémy.