Internetoví kecálkové (1.díl)

06.08.2010 09:41

 

Jak jsme slíbili, tak dnes i činíme a přinášíme Vám recenzi oblíbených internetových kecálků, neboli Instant Messengerů. A jak jinak začít nežli těmi nejoblíbenějšímí. Mezi ty se u nás v ČR řadí Icq a Skype.

 

ICQ ( www.icq.com )

ICQ, kdo by jej neznal. Tento asi stále ještě nejčastěji používaný program od firmy AOL, která provozuje i službu známou jako ICQ se v lednu tohoto roku dočkal své nové verze pod číslem 7. Tato verze přináší spoustu novinek, o kterých si mohlo ICQ 6.5 nechat jen zdát. K dnešnímu dni je možné si nainstalovat již verzi 7.2  Vyzkoušet si v něm můžete například funkce jako jsou: Open Xtraz, který umožňuje vytvářet, stahovat, používat a sdílet zábavné aplikace. Dále jistě oblíbená funkce, a to posílání SMS do sítí všech českých mobilních operátorů. Naprostou samozřejmostí je přenos souborů, ale také komunikace hlasem i obrazem. Tato verze se také dočkala přepracování vzhledu a i jádra programu. Icq od verze 7 má nepatrně nižší nároky na systémovou paměť. Bohužel pro uživatele starších operačních systémů, než jsou Windows XP, Vista a Windows 7 tento program již není možné použít a nezbývá, než se poohlédnout po jiném.

Pokud máte rádi prostředí Aero v  systému Windows 7, jistě by jste rádi, kdyby Vaše ICQ využívalo také toto prostředí. Tady ale bohužel vývojáři poněkud zaspali. Nedočkáte se průhledné dekorace oken ani náhledů komunikačních oken v hlavním panelu, takže do tohoto systému  ICQ 7 graficky moc nezapadne.

Bohužel jak jsme se před několika lety mohli těšit ze zavedení Xstatusů, nová verze tuto možnost opět ruší. Znamená to tedy, že Xstatusy doplněné textem již nebudou dále ze strany společnosti AOL podporovány. Abychom ale jenom neukazovali na negativní novinky, tak se pojďme podívat, jaká pozitiva nám program nově nabízí. Především jsou to sociální sítě jako  Facebook, Twitter, Youtube, Flickr, Delicious a Digg. Pokud jste čekali podporu chatu přes sítě, které to umožňují, jako u alternativních klientů, musím Vás zklamat. ICQ 7 podporuje jen stavové zprávy, komentáře a (u některých sítí) Líbí se mi.

Shrnutí:

Celkově hodnotíme novou verzi pozitivně. Především uživatelům starších verzí doporučujeme aktualizovat na novější verzi, kvůli bezpečnosti a také novým funkcím. Dle našeho názoru ale ani nové ICQ nezastaví odliv uživatelů k alternativním klientům. Tento program jistě bude dostačovat uživatelům verzí předchozích, ale nezastaví odliv náročnějších uživatelů.

 

SKYPE ( www.skype.cz )

Když se lidí zeptáte, co je to Skype, pravděpodobně dnes nenaleznete nikoho, kdo by o něm někdy alespoň neslyšel. Skype je program, který slouží pro online komunikaci. Zatímco ostatní programy si pod pojmem komunikace představují pouhé psaní zpráv, Skype na to jde hlasem. Samozřejmě můžete psát i zprávy. Skype se u nás ale proslavil především možností telefonování po internetu a to zdarma. Navíc po předplacení kreditu do SkypeOut můžete za poplatek telefonovat i na pevné linky a mobilní telefony. Komu by nestačil klasický hovor, ten může vyzkoušet videohovor. Pokud ale nemáte dostatečně rychlé připojení k internetu, tak to ani nemusíte zkoušet. Místo plynulého obrazu by jste viděli pouze několik neměnných obrázků a kvalita hovoru by byla mizerná.

Často diskutované téma u tohoto programu je jeho uzavřený protokol a s tím spojená i bezpečnost přenášených dat. Nikdo není schopen říci, zda se například Vaše hovory někde nezaznamenávají. V případě běžného domácího použití, se ale ničeho obávat nemusíte. Pokud máte Vy i Vaši přátelé dostatečně rychlé připojení k internetu, můžeme tento program vřele doporučit. Vždyť, kdo by netoužil po tom, moci zavolat svým známým naprosto zdarma.

 

MSN ( www.msn.cz )

Program MSN, dnes však spíše pod názvem Windows Live Messenger je jistě znám alespoň podle názvu většině uživatelů operačních systémů Windows. Vedle již starých známých funkcí programu, jako je seznam kontaktů, emotikony a rychlý přístup k přátelům, obsahuje nové způsoby komunikace a sdílení fotografií a dalších souborů. Stažení programu a používání většiny jeho funkcí je  bezplatné. I přes to, že tento program využívá jiný protokol, než je ICQ, vydal se podobným směrem. Umožňuje uživatelům hlasovou komunikaci, ale také i stále oblíbenější videokonference.

V praxi bych tento program připodobnil k „Microsoftí“ obdobě icq. Kontakty uloženy na serveru, možnost posílat a přijímat soubory, umožňuje standardně textovou komunikaci, hlasovou komunikaci a také videokonferenci. V naší zemi je tento protokol a program ale spíše méně znám a používán. Jeho masovému rozšíření a používání nepomohlo ani to, že je program součástí systému Windows.

 

MIRANDA ( www.miranda-im.org )

Miranda, po programu ICQ pravděpodobně nejpoužívanější program pro IM. Programu typu Miranda je ale dostupná spousta druhů a odnoží. Každá verze má svůj originální vzhled a funkčnost. Existují verze od těch nejprostších co do vzhledu a funkčnosti, až po plně skinovatelné a funkčně přizpůsobitelné pomocí několika stovek plug-in modulů. Většinou v Mirandě naleznete všechny standardní funkce, stejně jako v ICQ, tzn. chatování, možnost posílání SMS, souborů a další ( v závislosti na použitých pluginech ). V případě Mirandy Vás ale přivítá rozhraní úplně bez reklam, s menšími nároky na systém a navíc pro uživatele starších operačních systémů také verze spolupracující například s Windows 98. Jak jsem již zmiňoval, vzhled programu je většinou alespoň částečně přizpůsobitelný, stejně jako funkčnost. Právě proto si mimo jiné tento program získal oblibu spousty uživatelů protokolu ICQ. Bez reklam, přizpůsobitelné chování, upravitelný vzhled, nízká náročnost na systém… to jsou pouze některá pozitiva, která uživatele k tomuto programu lákají. Samozřejmě můžete také jako v ICQ 7 používat sociální sítě, jako jsou například Facebook ( pomocí pluginu ).

 

Každý má jiné zkušenosti, ať už kladné, či záporné a povětšinou zůstáváme ve výsledku věrni svému oblíbenému komunikačnímu programu. Změna je ovšem život. Vyzkoušejte a vyberte si ten Váš ...