Jak na rychlé hromadné přejmenování souborů?

23.07.2012 09:11

 

Pokud právě čtete tento článek, pak jste pravděpodobně narazili na jednu z možných situací, kdy máte před sebou nepřeberné množství fotografií, hudebních souborů či jiných dokumentů. Smysluplné sjednocení názvů se může zdát jako nadlidský výkon. Existuje ovšem hned několik možností, jak si s hromadným přejmenováním souborů poradit a to i zdarma. V dnešním návodu se podíváme na freeware (tedy aplikaci zdarma) a to ...

 

Nástroj Advanced Renamer (aktuální verze instalace ke stažení ze serveru Slunecnice.cz ZDE, přenosná verze pak přímo na stránkách aplikace ZDE)

Jednoduchou a rychlou utilitkou Advanced Renamer přejmenujete hromadně jak soubory, tak i složky a to dle Vámi zadaných parametrů. K dispozici je Vám hned více různých způsobů jak na to, přívětivé uživatelské rozhraní a možnost nápravy chybně přejmenovaných souborů.

Samotný program nemusíte ani instalovat, je k dispozici také v portable (tedy přenosné) verzi vhodné pro USB disky, můžete tak mít aplikaci s sebou na každém kroku. Případná instalace je k dispozici pouze v angličtině a polštině, samotný program pak disponuje výběrem více jazyků, čeština zde ovšem chybí. Doporučujeme zvolit angličtinu, či jiný jazyk, dle Vašich preferencí. Uživatelské rozhraní je, jak již bylo zmíněno, opravdu jednoduché, čeká Vás totiž pouze jedna hlavní obrazovka s možnostmi. Zde nastavujete pravidla pro přejmenování (ty si můžete uložit pro příští použití) a také samozřejmě samotné soubory / složky, které chcete přejmenovat.

Jak na to?

V levé části hlavního okna naleznete tzv. metody (methods), kterými se bude proces přejmování řídit. Pomocí tlačítka Add Method, můžete začít s definicí.

Jako příklad uvedeme přejmenování fotografií na následující formát:

foto001.jpeg s pokračováním číselného sledu po jedné.

Pro tuto modelovou situaci si vystačíte s volbou New Name, kde skončíte zadáním:

foto

V pravé části pak vyberete soubory k přejmenování a pod sloupcem New Filename uvidíte náhled nových názvů. V případě, že již přejmenováváme fotografie s příponou JPEG, nemusíme příponu v rámcí procesu řešit, zůstane stejná.

Samotné přejmenování je pak otázkou několika vteřin, program je opravdu velmi rychlý a to i při složkách obsahující tisíce souborů.

A jedna rychlá rada nakonec. Určitě si s prográmkem budete zkoušet přejmenování stylem pokus omyl, tak jako my. Pak se bude hodit tlačítko Undo Previous Batch, které vrátí poslední přejmenované soubory na půdovní názvy.