Jak na zapomenuté heslo (1. díl) - Windows

12.01.2013 21:56

 

I zapomenuté heslo pro přihlášení k různým službám v počítači, respektive v tomto případě k samotnému operačnímu systému Windows má několik různých řešení. Za pomoci různých aplikací, kterým se budeme v tomto seriálu věnovat, můžete Vaše zapomenuté heslo zkusit obnovit.

 

OFFLINE Windows Password & Registry Editor

Operační systém Windows ukládá uživatelské informace, včetně zakódovaných hesel v souboru "sam", který se nachází typicky ve \windows\system32\config. Tento soubor je v nezdokumentovaném binárním formátu a je součástí registrů Windows.

Výhodou je, že nepotřebujete staré heslo, aby jste si mohli pomocí aplikace nastavit nové. Aplikace navíc funguje v offline režimu. Počítač tedy vypnete a spustíte jej znovu z bootovacího CD, případně pomocí USB disku, vytvořeného pomocí aplikace. K dispozici je pak kromě detekce zablokovaných či zakázaných účtů také editor registrů.

Aplikace OFFLINE Windows Password & Registry Editor dokáže vyresetovat heslo jakéhokoliv uživatele, pro kterého existuje v počítači, tedy ve Windows, lokální účet.

Aplikaci stáhnete ZDE a podporuje všechny OS Windows od NT3.5 až po Windows 7, včetně 64 bitových verzí a také serverových verzí (2003 a 2008).

 

OPHCRACK

Pomocí open source aplikace OPHCRACK můžete zkusit zjistit zapomenuté heslo pomocí několika metod, například jak pomocí tzv. rainbow tables technologie, tak i pomocí hrubého útoku. Aplikaci lze použít jako klasickou aplikaci v rámci Windows - například pod jiným profilem, případně jako samostatně spustitelné CD, které pak ani Windows ke svému běhu nevyžaduje. Autoři programu uvádějí, že aplikace dokáže zjistit až 99,9 procent alfanumerických hesel.

Aplikace OPHCRACK podporuje operační systémy Vista, jak 32 tak 64 bitové, Windows 2000, Windows 7 (32 bit)a Windows XP a stáhnete ji například na  https://www.slunecnice.cz/sw/ophcrack/.