Jak odstranit vnořená data (EXIF) z Vašich fotografií?

07.03.2011 17:02

 

Moderní doba s sebou přínáší spoustu příjemných novinek. Jednou z nich je bezpochyby také možnost digitální fotografie. Na trhu je k dispozici nepřeberné množství přístrojů, které uspokojí kvalitou i funkcemi snad všechny cílové skupiny. Množství fotografií, které produkujeme, se již nekladou téměř žádné meze (kromě případného úložiště).
 
Pochopitelně se také rádi svými výtvory a úlovky rádi pochlubíme ostatním. Není nic jednoduššího, nežli fotografie umístit na některou z mnoha internetových služeb, které Vám umožní efektivně fotografie sdílet. Pokud se v dané problematice orientujete, pak si patrně nastavíte minimálně omezení pouze pro Vaše blízké. Pokud budou ovšem Vaše fotografie dostupné veřejně, pak je na zamyšlení, zda spolu s obrázky chceme zveřejnit také další informace, známé pod označením EXIF.
 
EXIF informace, neboli metadata obsažená v každé fotografii, mohou zahrnovat například informace o tom, jakým fotoaparátem a kdy přesně byly snímky vytvořeny, nastavení expozice, nastavení ISO či dokonce GPS souřadnice pořízeného snímku, a informace o autorovi snímku apod. Typ informací se samozřejmě bude lišit, model od modelu fotoaparátu. Ovšem není již tak neobvyklé vlastnit fotoaparát s funkcí GPS.
 
Pro odstranění těchto citlivých informací z Vašich fotografií existuje spousta aplikací. Zdarma dostupný program Easy Exif Delete 1.0 tuto práci zastane jednoduše a rychle. Stačí nahrát fotografie ve formátu JPG a následně pak tlačítkem Delete Exif odstraníte všechny EXIF informace.
 
Program naleznete na stránkách www.slunecnice.cz či přímo u dodavatele: www.consumersoft.com.