Jak ve Windows vypnout Javu?

13.01.2013 20:40

 

Není to poprvé a určitě ani naposledy, kdy byla zjistěna bezpečnostní chyba v platformě Java, která je jako zásuvný modul využívána v rámci internetových prohlížečů. Java je také využívána pro běh některých dalších aplikací apod.

 

Aktualizace opravující bezpečnostní chyby v aplikacích také nejsou k dispozici ihned, vyžadují totiž přípravu, testování před zveřejněním ... Pokud se tedy chcete cítit bezpečněji, pak stojí za zvážení doplněk Javy ve Vašem prohlížeči zakázat. Připravili jsme pro Vás návod pro nejčastější internetové prohlížeče:

Internet Explorer

Ve Windows XP přejděte do nabídky pod tlačítkem Start - Ovládací panely - volba Možnosti Internetu - záložka Upřesnit - zde naleznete doplněk Java (Sun), u kterého odtrhnete zatržení, potvrdíte tlačítkem OK. Pro použítí nového nastavení je potřeba ukončit a znovu spustit prohlížeč.

Opera

Pod hlavním menu Opera (v levém horním rohu aplikace) klikněte na volbu Nastavení - dále pak na Rychlá nastavení - zde se nachází volba Povolit Java Script. Zrušením zatržení tuto volbu vypnete.

Mozilla Firefox

U internetového prohlížeče Firefox naleznete požadované nastavení pod menu Nástroje - volba Správce doplňků - Zásuvné moduly. Následně zmáčkněte tlačítko Zakázat u doplňku Java (TM) Platform.

Google Chrome

U aplikace Google Chrome přejděte do menu v pravé horní části aplikace - volba Nastavení - úplně na konci naleznete volbu "Zobrazit rozšířená nastavení" - pak vyberte volbu "Ochrana soukromí" - tlačítko Nastavení obsahu - sekce Pluginy - možnost Deaktivovat jednotlivé pluginy - u doplňku Java(TM) můžete vybrat volbu Zakázat.