Jak zabezpečit počítač? (1. díl) - Obecně

21.04.2011 12:10

 

Pořídili jste si nový počítač, či přemýšlíte zda jsou Vaše data dostatečně chráněna? V současnosti jsou již na zabezpečení počítače kladeny mnohem vyšší nároky a to (nejen) díky stále se rozvíjejícím hrozbám na internetu. Je čím dál více potřeba zdravého rozumu.
 
Existují samozřejmě základní pravidla zabezpečení, která by se měla dodržovat. Pojďme se na ta hlavní obecně podívat.
 
I. Aktuální operační systém - pravidelně zveřejňované aktualizace často opravují chyby operačního systému. Tyto chyby jsou nezřídka zneužívány tvůrci škodlivých aplikací, kteří mají o chybách velmi dobrý přehled. Naše doporučení je tedy ponechat nastavenou automatickou aktualizaci operačního systému Windows, kdy se Vám opravy kritických chyb do počítače nainstalují s co nejkratším možným zpožděním. Oprava nalezených chyb často zabere podstatný čas a v mezidobí jsou tyto bezpečností díry otevřené ke zneužití.   
 
II. Nainstalovaný a nastavený firewall - na výběr je nepřeberné množství aplikací typu firewall. Od vydání Service Packu 2 pro Windows XP byl mezi funkctionality operačního systému zařazen také základní firewall.
 
Důležité je právě nějaký ten firewall používat. To zda se spokojíte se základním firewallem z Windows, či se rozhodnete pro některou z aplikací dostupných ať už zdarma či za poplatek, je Vaše rozhodnutí. Svou práci odvedou všechny, byť s různou úrovní komfortu a možností nastavení. Většina z dodavatelů bezpečnostního software (dodávajících obvykle antivirové produkty) již má ve svém portfoliu také aplikace firewall. Vhodné jsou právě balíčky kombinující více úrovní ochrany v rámci jednoho uživatelského rozhraní (antivirus, antispyware, firewall, ochrana identity apod.). V rámci patriotismu můžeme zmínit našeho českého hráče působícího již na celosvětovém hřišti - AVG. Výběr produktů naleznete na stránkách www.avg.cz. Dle našich dlouhodobých zkušeností se v průběhu mnoha let produkt AVG vypracoval do aktuální podoby - rychlého, spolehlivého a komplexního řešení zabezpečení počítače. Neubíráme ovšem na váze konkurenčních produktů ať už slovenského NODu (www.eset.cz), ruskému Kaspersky (www.kaspersky.cz) atd. Na toto téma by se dalo sáhodlouze polemizovat a srovnávat. Každý z produktů si najde své zastánce i zarputilé odpůrce.
 
III. Nainstalovaný a aktuální antivirus/antispyware
 
Vzhledem k tomu, jakým způsobem obvykle s počítačem/internetem pracujeme nepostačí mít pouze aktualizovaný operační systém a firewall. Důležitá je také ochrana na úrovni antivirového produktu, která neustále kontroluje veškeré stažené soubory, případně také internetové stránky ke kterým přistupujete atd. Antivirové aplikace často pracují na různých úrovních - od ochrany Vaší pošty (kontrola příloh, certifikace Vašich emailů, včetně kontroly spamu atd.), přes online kontrolu stránek, na které se chystáte přes vyhledávač přistoupit, až po rezidentní ochranu Vašeho počítače, proti spuštění infikovaných souborů, či už jen proti uložení nebezpečného souboru do Vašeho počítače. Opět je na zvážení každého z Vás, zda chcete řešit různé aplikace pro jednotlivé úrovně ochrany (antivirus, antispam, antispyware), či zda svého elektronického miláčka svěříte do rukou některému z balíčků tzv. Internet Security, kde jsou jednotlivé komponenty vzájemně propojeny a pro uživatele přívětivě dostupné v rámci jednoho programového rozhraní (AVG, ESET, KASPERSKY atd atd.). Jedním z důležitých faktů nahrávajících využití jednotného řešení je bezpochyby také potřeba systémových prostředků, která se dá u jednoho komplexního řešení předpokládat lepší, nežli u samostatně nainstalovaných aplikací. Nehledě na poměrně vysokou možnost různých konfliktů takto podobných typů aplikací (antivirus, antispyware, antispam apod.).
 
Instalací antivirového produktu to ovšem nekončí. V rámci standardního nastavení je obvykle přednastaven pravidelný test počítače a především také automatická aktualizace, ať už programové části (která v nových verzích může přinést nové detekční metody, opravy chyb aplikace apod.), či samotných definic pro detekci nových virů a jejich variant. Aktualizaci lze v podstatě považovat za důležitější, nežli samotnou instalaci neaktuálního produktu. Nových virů vzniká řádově tisíce denně. Aktualizace obsahující často balíky definic nově identifikovaných virů a jejich variant jsou vydávany dle potřeby několikrát denně.
 
IV. Zdravý rozum a obezřetnost
 
Internet není bezpečný a vzhledem k tomuto faktu bychom měli být při pohybu na internetu obezřetní a uvědomit si možné hrozby našeho počínaní. Jednoduše řečeno bychom si měli dávat pozor na to co a odkud stahujeme/instalujeme. Může být sice příjemné objevovat nepřeberné množství aplikací, dostupných zdarma, slibujících ty nejlepší a nejzajímavější funkce, ovšem pokud nestahujeme soubor z důvěryhodného, renomovaného serveru, pak si rozhodně ve výsledku koledujeme o problémy. Před spouštěním souborů bychom měli pro kontrolu využít aktuální antivirus. Už jen při samotné návštěvě pochybných stránek může dojít ke stažení škodlivého kódu do Vašeho počítače. Pro bezpečné surfování můžete využívat například virtuální prostředí, či přímo další virtuální operační systém. Více se dozvíte v následujících článcích:
 
 
 
Spoustu dalších rad a tipů pro zvýšení zabezpečení Vašeho počítače a Vašich dat na internetu Vám přineseme v přístím pokračování tohoto seriálu.
 
Děkujeme za pozornost a přejeme Vám bezpečný internet.