Jak zmenšit fotografie pro použití na internetu?

09.03.2011 19:13

 

Moderní fotoaparáty zvládají zpracování fotografií ve velkém rozlišení řádově několika megapixelů. S vyšším rozlišením jde ovšem ruku v ruce také větší náročnost na velikost úložiště.
 
Pokud se chcete o fotografie podělit se známými na internetu, pak není vhodné na internet vystavovat fotografie v původním vysokém rozlišení. Na fotografii s rozlišením 12Mpx se bez zmenšení stejně nepodíváte, přesahovala by totiž viditelnou oblast Vaší obrazovky. Navíc bude velikost souboru fotografie přesahovat 5MB, což může ve výsledku způsobit nutnost zdlouhavého stahování fotografií.
 
Pro zmenšení fotografií můžete využít hned několik alternativ dostupných zdarma. Jednou z nich je standardní funkce všech Windows nazvaná Malování (Paint), kterou naleznete v menu Start > Všechny Programy > Příslušenství (Windows 7).
 
GIMP
 
Pokud plánujete manuálně provádět pokročilejší úpravy fotografií, pak lze doporučit nástroj Gimp, taktéž dostupný zdarma. Aplikaci Gimp naleznete ke stažení například na serveru www.slunecnice.cz.
 
JPEG RESAMPLER
 
Pokud ovšem potřebujete zpracovat několik desítek či stovek fotografií, pak by manuální práce byla zdlouhavá otročina. Práci Vám v takovém případě mohou usnadnit aplikace pro hromadné zpracování fotografií.
 
Jednou z nich je aplikace českého původu - Jpeg Resampler. Aplikaci naleznete taktéž na serveru www.slunecnice.cz a zdarma je pro nekomerční využití.
 
Samotný prográmek je jednoduchý na ovládání. Stačí vybrat fotografie ke zpracováni a jejich požadovanou výslednout velikost (či nadefinovat Mpx a metodu pro resampling). Jpeg Resampler umí také převádět různé formáty fotografií, vytvářet fotogalerie, ořezat fotografie, přidávat do fotografií text či další obrázek, upravovat metadata (tedy EXIF) atd. Vybrat si můžete ze dvou režimů uživatelského rozhraní.
 

MULTIPLE IMAGE RESIZER .NET 

Posledním tipem k dnešnímu tématu bude Multiple Image Resizer .NET. Aplikace je také dostupná na www.slunecnice.cz a zvládne toho taktéž mnohem více než jen změnu rozměrů, či oříznutí. Poradí si také s vodoznaky, otáčením fotografií a pracuje s téměř třemi desítkami grafických formátů.