Jak zrychlit počítač? (2. díl) - Co s operační pamětí?

22.03.2011 18:42

 

Základem rychlého počítače je rychlý pevný disk, dostatek rychlé operační paměti a neméně důležité jsou také rychlé sběrnice a procesor. Pokud již máte Váš počítač nějakou dobu doma a chcete s rychlostí něco dělat, pak máte ještě stále možnosti, jak dosáhnout alespoň trochu citelného zrychlení. V minulém díle "Jak zrychlit počítač? (1. díl) - Defragmentace" jsme se zabývali tématem defragmentace pevných disků. Dnes se naopak pustíme do oblasti operační paměti, kde se také nabízí hned několik možností, ať už nastavení, či průběžné údržby obsahu paměti apod.
 
Co je operační paměť 
 
Operační paměť je volatilní (tzv. nestálá) vnitřní elektronická paměť, určená pro dočasné ukládání zpracovávaných dat a spouštěného programového kódu. Operační paměť obvykle poskytuje podstatně rychlejší přístup k datům nežli kupříkladu pevné disky.
 
Jak to funguje
 
Základním předpokladem rychlého zpracování Vašich požadavků a plynulosti počítače je právě množství resp. velikost operační paměti. Pryč jsou doby, kdy Bill Gates prohlašoval, že 512MB paměti by mělo stačit každému. Tuto hranici jako minimální vyžadovanou hodnotu již dávno překročily nejen hry, ale také samotné operační systémy či aplikace.
 
(Nejen) při nedostatku fyzické paměti, si operační systém dokáže na úkor dalšího zpomalení systému pomoci sám, a to virtuální pamětí, tedy ukládáním části informací místo do operační paměti přímo na pevný disk (který je obvykle podstatně pomalejší, jak jsme si vysvětlili výše). Pokud máte dostatek paměti, pak lze toto chování systému potlačit a využívat tak naplno rychlé operační paměti. V minulosti jsme již připravili článek popisující postup pro Windows XP: "Jak vypnout stránkování Windows, neboli Pagefile?".
 
První krok
 
Prvním krokem k alespoň částečnému vydechnutí pro Váš počítač bude bezpochyby revize aplikací, které máte neustále spuštěny (ať už na pozadí či minimalizované v liště). Platí zde úměra, čím více aplikací máte spuštěných, tím více paměti je potřeba. To stejné platí například i pro desítky otevřených záložek v Internetových prohlížečích apod. Svojí částí do mlýna pak přispěje samotný operační systém, antivirový program, hlídající dění na pozadí, komunikační nástroje (jako Icq, Skype apod.), různé applety počasí, sledování výkonu apod. v liště Windows atd. Vybízí se tedy možnost ukončení aplikací, které v daný moment nevyužíváte.
 
A co dál?
 
S druhým stupněm optimalizace operační paměti Vašeho počítače Vám pomohou různé aplikace, které dokáží stávající situaci zanalyzovat a využití paměti přehodnotit. Aplikací je dostupných opravdu spousta, a rozmanitost nastavení a funkčnosti je poměrně široká. V následující části Vám přinášíme pár tipů s krátkým popisem. Aplikaci stáhnete přímo ze serverů Stahuj.cz či Slunečnice.cz rozkliknutím jejího názvu v textu.
 
Free Ram Optimizer XP je nenáročná aplikace dostupná zdarma. K dispozici máte dva režimy - automatický a manuální, kde si nastavíte kolik paměti chcete uvolnit a program se o to pokusí). Umožňuje také nastavení optimalizace paměti při startu počítače.
 
FreeRAM XP Pro je taktéž malá utilitka dostupná zdarma. Kromě optimalizace paměti bychom rádi vyzdvihli funkci defragmentace dat uložených v paměti, čímž může ve výsledku taktéž zrychlit zpracování dat.
 
RAM Defrag je další aplikací, která dokáže paměť defragmentovat. Defragmentace paměti se může hodit, pokud spouštíte aplikaci, která je na paměť velice náročná apod. Mezi další funkce patří například mazání dočasných složek, vyčištění schránky, či start se spožděním.
 
RamBooster spadá jako poslední do skupiny aplikací dostupných zdarma. To ovšem nijak nesnižuje jeho užitečnost. Jedná se o jednoduchý prográmek, nenáročný na další systémové prostředky. Pouze si nastavíte požadovanou velikost volné paměti a o zbytek se již prográmek postará sám.
 
RAM Idle dokáže proti předešlým aplikacím automaticky analyzovat paměť využívanou aplikacemi a následně ji optimalizovat dle Vámi požadovaných hodnot. Prográmek Vám také pomůže s nastavením virtuální paměti, či s vyřazením zbytečných aplikací ze spouštění po startu počítače. Dále Vám umožní optimalizovat paměť pro určité aplikace, kdy jim můžete vyhradit více paměti apod. Program je dostupný jak zdarma (s omezenou funkčností), tak i v placené verzi.